Get Adobe Flash player
Home Aktuelnosti Naučno-stručni skup

Naučno-stručni skup

Dana 15.09.2015. godine (utorak) u Federalnom zavodu za poljoprivredu Sarajevo je održan naučno-stručni skup pod nazivom “Dan ratarske proizvodnje u BiH”, u organizaciji FZZP Sarajevo i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

O okviru prezentacija prikazano je trenutno stanje ratarske proizvodnje u BiH. Istaknut je problem neobrađenih oranica, ogromne ovisnosti BiH o uvozu, problem Sortne liste BiH i drugi problemi koji prate ratrasku proizvodnju. Prezentirana je praktična saradnja sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad na proizvodnim površinama Farme Spreča, KJP PD Butmir, Laktal d.o.o. Tomislavgrad i eksperimentalnom poligonu FZZP.

U eri globalnog zagrijavanja promovirano je veće učešće ozimih ratarskih kultura u strukturi sjetve, te mogućnost primjene koncepta dvije žetve godišnje, odnosno sjetve naknadnog usjeva.

Predstavnici Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, na čelu sa dr. Ivicom Đalovićem,  su prezentirali nove sorte i hibride, te sve veću potrebu za primjenom sortne tehnologije uzgoja ratraskih kultura.

U završnom dijelu dogovorena je buduća saradnja na polju naučno-tehnološke saradnje u oblasti edukacije, stručne podrške, zajedničkog rada laboratorija, međuinstiticionalnih aktivnosti, optimizacije laboratorijskih metoda za potrebe analitikog rada, upoznavanje sa načinom akreditacije po međunarodnim standardima i dr.

Ovim skupom se još jednom potvrdila latinska sentenca, koju je često citirao uvaženi akademik Mihovil Vlahinić: Theoria sine praxi, sicut currus sine axi, praxis sine theoria sicut caecus in via.


Promjena veličina slova

Banner