Get Adobe Flash player
Home Aktuelnosti Kontrola proizvodnosti kao osnov uzgojno selekcijskog rada u govedarstvu

Kontrola proizvodnosti kao osnov uzgojno selekcijskog rada u govedarstvu

 

 

Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo uz podršku USAID/Sweden FARMA II, 24.05.2018. godine organizovao je radionicu za farmere iz cijele zemlje, pod nazivom "KONTROLA PROIZVODNOSTI KAO OSNOV UZGOJNO SELEKCIJSKOG RADA U GOVEDARSTVU" .


Cilj radionice bio je predstavljanje novih standarda i dobre prakse u govedarstvu, ukazivanje proizvođačima mlijeka na važnosti kontrole proizvodnosti na mliječnim farmama kako bi postigli što bolje proizvodne rezultate.

 


Pozdravnu riječ uputio je pomoćnik direktora FZZP Esad Brković, a uvodne napomene o aktivnostima Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo – Odjeljenja animalne proizvodnje u oblasti govedarstva predstavio je stručni savjetnik za govedarstvo Sabahudin Tahmaz.


Prof. dr. Vesna Gartner sa Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku predstavila je modele i način kontrole proizvodnosti u mliječom govedarstvu. Dr. sc. Drago Solić iz Hrvatske poljoprivredne agencije, prezentirao je proces uspostave uzgojno selekcijske službe na primjeru Hrvatske, a o značaju procjene uzgojne vrijednosti u govedarstvu govorio je prof. dr. Muhamed Brka sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu. O dosadašnjim aktivnosti projekta Farma II i mogućnosti daljnje podrške učesnicima iz ove oblasti prezentirao je predstavnik USAID i Švedske ambasade, dr.sc. Midhat Glavić.


Nakon izlaganja predavača održan je okrugli stol na kojem su doneseni određeni zaključci.

 


 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Promjena veličina slova

Banner