Get Adobe Flash player
Home Aktuelnosti Dani meda u FBiH 2018

Dani meda u FBiH 2018

Dana: 06.12.2018. godine u prostorijama Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo kroz promotivno-ocjenjivačku izložbu i prigodna predavanja završeni se već tradicionalni Dani meda u FBiH 2018 koju provode Fedralni zavod za poljoprivredu sarajevo i Federalni agromediteranski zavod Mostar.

Pokrovitelj manifestacije je bio Premijer Vlade FBiH g-din Fadil Novalić koji se obratio skupu. Značajnu tehničku podršku dali su USAID/Sweden Farma II projekat za BiH.

 

 

Skup je otvorio direktor v.d. Fedralnog zavoda za poljoprivredu dr. sci. Omer Kurtović. Skupu su se obratili i direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostra prof. dr. Marko Ivanković i predstavnik USAID za BiH g-din Vladimir Milin.

Naime, na poziv dva federalna zavoda za poljoprivredu a u saradnji sa Savezom pčelara FBiH u oktobru 2018.god dostavljeno je 131 uzorak meda sa svih područja BiH. Uzorci su testirani u skladu sa važećim Pravilnicima BiH za kontrolu kvaliteta meda. Testirane su fizičko-hemijske osobine, polenski sastav monoflornih medova i senzorka svojstva.

Nakon provedenih laboratorijskih testiranja u prostorijama Federalnog zavoda za poljoprivredu organizovano je dvodnevno testiranje organo-leptičkih svojstava meda od strane dvije komisije sastavljene od uposlenika dva zavoda i međunarodnih ocjenjivača Stanka Čuljka i Asmira Durakovića.

Nakon sumiranja svih rezultata izvršen je izbor najboljih medova u 2018.god u sedam kategorija: livadski med, med bagrem, med kesten, med vrijesak, med kadulja, med medljika i dem ostali.

Najbolje ocijenjeni medovi su dobili plakete; za prvo mjesto – zlatna, za drugo mjesto – srebrena i za treće mjesto – bronzana.

Svim pčelarima koji sudostavili uzorke dodiljene su zahvalnice i izvještaji o analizama besplatno. Posebne zahvalnice su dodijeljene partnerima u projektu.

Skup je zatvorio direktor v.d. Omer Kurtović i nakon toga je upriličena degustacija najbolje ocijenjenih uzoraka meda i druženje. Naredna manifestacija je planirana u 2019.god koja će se održati u Federalnom agromediteranskom zavodu Mostar.

U programu analiza „Dani meda u FBiH 2018“ uvrštena su i 4 uzorka koju su uzorkovali uposlenici Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo metodom slučajnog izbora i to dva pored ceste na magistralnom putu i dva iz veleprodajnih objekata u Sarajevu Bingo i Konzum.

Analizama je potvrđeno da su uzorci uzeti pored ceste patvoreni te jedan uzorak iz trgovine Konzum. Uzorak iz trgovine Bingo je bio ispravan tj. odgovarao je deklaraciji. 

 


 

 


 

 


Promjena veličina slova

Banner