Get Adobe Flash player
Home Aktuelnosti

Aktuelnosti

Dani meda u FBiH 2018

Dana: 06.12.2018. godine u prostorijama Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo kroz promotivno-ocjenjivačku izložbu i prigodna predavanja završeni se već tradicionalni Dani meda u FBiH 2018 koju provode Fedralni zavod za poljoprivredu sarajevo i Federalni agromediteranski zavod Mostar.

Pokrovitelj manifestacije je bio Premijer Vlade FBiH g-din Fadil Novalić koji se obratio skupu. Značajnu tehničku podršku dali su USAID/Sweden Farma II projekat za BiH.

Read more...

Održan trening na temu: „Jačanje kapaciteta nadzora i kontrole ostataka pesticida u/na hrani biljnog i životinjskog porijekla“


U organizaciji Agencije za sigurnost hrane BiH a uz tehničku pomoć Farma II (USAID/SIDA) projekta u prostorijama Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo održan je trening pod nazivom „Jačanje kapaciteta nadzora i kontrole ostataka pesticida u/na hrani biljnog i životinjskog porijekla“ koji je prvenstveno bio namijenjen inspekcijskim organima BiH.

Trening je održala ekspertica EU iz Republike Hrvatske gospođa Kristina Vuljanić. Iz laboratorije Federalnog zavoda za poljoprivredu prisustvovali su  Nevzeta Abdelfattah – savjetnica i šef Odsjeka za kontrolu životnih namirnica dr Harun Kurtagić.Održane edukacije na temu: „Metode molekularne identifikacije novih patogena i morfološke metode identifikacije nematoda“

 

 

U Federalnom zavodu za poljoprivredu Sarajevo su organizovane dvije obuke u oblasti biljne virologije i fitonematologije u okviru projekta „Jačanje fitosanitarnog sektora u BiH“ sa Italijanskom agencijom za saradnju i razvoj.

Read more...

Kontrola proizvodnosti kao osnov uzgojno selekcijskog rada u govedarstvu

 

 

Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo uz podršku USAID/Sweden FARMA II, 24.05.2018. godine organizovao je radionicu za farmere iz cijele zemlje, pod nazivom "KONTROLA PROIZVODNOSTI KAO OSNOV UZGOJNO SELEKCIJSKOG RADA U GOVEDARSTVU" .


Cilj radionice bio je predstavljanje novih standarda i dobre prakse u govedarstvu, ukazivanje proizvođačima mlijeka na važnosti kontrole proizvodnosti na mliječnim farmama kako bi postigli što bolje proizvodne rezultate.

Read more...

Radionica: „Kontrola proizvodnosti kao osnov uzgojno selekcijskog rada u govedarstvu“

 

Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo i USAID/Sweden Projekt razvoja tržišne poljoprivrede II (USAID/Sweden FARMA II), u saradnji sa Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku i Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom u Sarajevu, organizuje radionicu pod nazivom „KONTROLA PROIZVODNOSTI KAO OSNOV UZGOJNO SELEKCIJSKOG RADA U GOVEDARSTVU“.


Radionica će se održati 24. maja 2018 godine sa početkom u 09:00 sati u prostorijama Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo, Butmirska cesta 40, 71210 Ilidža, Sarajevo.

Cilj radionice je da se proizvođačima mlijeka ukaže na važnosti kontrole proizvodnosti na mliječnim farmama kako bi proizvođači postigli što bolje proizvodnerezultate, postigli bolji kvalitet mlijeka i grla, te bolju ekonomsku isplativost proizvodnje.

 

U prilogu je pozivnica i program radionice.

Pozivnica

Program radionice

More Articles...

Promjena veličina slova

Banner